Ako vybrať športové okuliare?

Výber športových slnečných okuliarov je pomerne komplikovaný, preto vám prinášame rady a tipy, ktorými by ste sa mali pri ich nákupe riadiť.

Najdôležitejšia pri výbere športových okuliarov je klasifikácia priepustnosti vybraných zorníkov. Tieto kategórie určujú, koľko svetla zorník prepustí, laicky povedané, ako veľmi tmavé okuliare sú, čo zároveň určuje, do akých podmienok sú najvhodnejšie. Existujú celkom 4 kategórie priepustnosti:

S0 - zorníky s kategóriou S0 sú úplne číre, majú okolo 90-99% priepustnosti, takže sú vhodné predovšetkým do dažďa, hmly, šera a ďalších podmienok, kedy pri športe potrebujete chrániť vaše oči pred vetrom, hmyzom, dažďom alebo ďalšími predmetmi. U niektorých výrobcov sa tiež môžete stretnúť so sklami žltej farby. Značka VIF má v ponuke hneď 2 varianty zorníkov v tomto spektre, prvé sú čisto transparentné zorníky, prípadne fotochromatické samozatmavovacie zorníky kategórie S0-S2, ktoré sa prispôsobia množstvu okolitého UV žiarenia.

S1 - ľahko zatmavené slnečné okuliare, ktoré sú vhodné predovšetkým do podmienok, kedy je zamračené. Túto kategóriu v rámci značky VIF zahŕňajú fotochromatické zorníky.

S2 - klasické slnečné okuliare s priepustnosťou okolo 30-40%, ktoré sú bežne k dostaniu v optikách bez väčšej špecializácie. Zorníky 2. kategórie sú viac-menej univerzálne a poslúžia vám, nech svieti slniečko v dopoludňajších hodinách alebo aj pri západe slnka. Všetky farebné zorníky VIF majú práve túto priepustnosť.

S3 – veľmi tmavé zorníky 3. kategórie sú vhodné predovšetkým na šport počas jarných a letných slnečných dní, na hory do 3000 metrov, prípadne pokiaľ idete k moru. Polarizačné zorníky VIF majú práve priepustnosť kategórie S3, čo v kombinácii s polarizačným filtrom, zaistí ideálny komfort pri športe v týchto podmienkach.

S4 - slnečné okuliare do extrémnych podmienok. Väčšinou ide o okuliare s bočnými "klapkami", aby sa oči vôbec nedostali do kontaktu s priamym slnkom. Na komerčnom trhu sú jediné okuliare tohto typu, POC Glacial, ktoré stoja okolo 7 000 Sk, pokiaľ však neplánujete týždennú cestu na Saharu alebo nehodláte zdolať horu alebo ľadovec vyšší ako 5 000 metrov, uplatnenie pre okuliare tohto typu v európskych podmienkach nenájdete.

 

Ďalším aspektom pri výbere okuliarov je šport, ktorý najčastejšie prevádzkujete. Ak beháte v 90% lesom, budete samozrejme potrebovať iné okuliare, než pokiaľ trávite väčšinu času v sedle cestného bicykla na priamom slnku. Na základe tisícok otázok sme pre vás pripravili kategorizáciu športov ak tomu vhodných okuliarov:

Beh alebo jazda na bicykli lesom, traily - fotochromatické zorníky kategórie S0-S2
Horské bicykle, beh, cestná cyklistika počas jari, zimy a jesene - univerzálne zorníky kategórie S2
Skialpy, horská turistika, lezenie, beh, cestná cyklistika, rybolov, beachvolleyball, vodné športy v letných mesiacoch - polarizačné zorníky kategórie S3
Pri výbere kvalitných slnečných okuliarov si dajte tiež pozor, aby mali UV400 filter, ktorý chráni vaše oči. Tento filter neprepustí žiadne UVA ani UVB žiarenie s vlnovou dĺžkou 400-280nm. UV400 filter je samozrejmosťou u všetkých zorníkov VIF, ktoré sú dostupné.

Veľmi dôležitá je aj hmotnosť okuliarov. Ťažké okuliare vás pri dlhšom výkone môžu začať tlačiť v oblasti uší a nosa. Okuliare VIF vážia iba 29 gramov a sú tak najľahšími okuliarmi na trhu, ktoré ani necítite, že máte na tvári, a to aj po celom dni na bicykli alebo napríklad celom maratóne.

Trendom poslednej doby sú aj polarizačné okuliare. Obyčajné denné svetlo sa šíri všetkými smermi. Pokiaľ sa ale odráža od lesklej plochy ako je sklo, vodná hladina alebo mokrá vozovka a sneh, stane sa z neho svetlo polarizované a my ho vnímame ako ostré biele oslepujúce svetlo. Obyčajné okuliare bez polarizácie ho nedokážu filtrovať. Na rozdiel od toho okuliare s polarizáciou dokážu zaistiť jasný obraz bez odlesku. Pre bezpečnú jazdu na bicykli, bežkách alebo dokonca aj v aute rozhodne odporúčame polarizačné varianty našich okuliarov VIF.

V prípade akejkoľvek nejasností s výberom okuliarov sa na nás neváhajte obrátiť v sekcii kontakt alebo našom Live Chate cez Facebook Messenger alebo Instagram Direct.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz