Na čo sú polarizačné okuliare

U slnečných okuliarov nerobte kompromisy. Chrániť si zrak proti slnku je to najjednoduchšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť. A s polarizáciou to ide ešte lepšie.

Polarizácia je už u kvalitných slnečných okuliarov celkom bežná. Aj okuliare VIF obsahujú druhý, vymeniteľný zorník, ktorý Vás bude chrániť pred ostrým slnkom. V polarizačných okuliaroch nemusíte zápasiť s ostrými odleskami. Tie vznikajú pri západe slnka, po daždi alebo pri vode. Niekedy sa svetlo odráža tak silno, že nevidíte ani na pár metrov. A bez polarizácie to môže byť nebezpečné.

AAA_polarizacni-sklo

Ako funguje polarizácia?

Obyčajné denné svetlo sa šíri všetkými smermi. Pokiaľ sa ale odráža od lesklej plochy ako je sklo, vodná hladina alebo mokrá vozovka a sneh, stane sa z neho svetlo polarizované a my ho vnímame ako ostré biele svetlo. Obyčajné okuliare bez polarizácie ho ale nedokážu filtrovať. A aj keď sú tmavé, obyčajné okuliare vám pohľad nespríjemnia. Na rozdiel od toho okuliare s polarizáciou dokážu zaistiť jasný obraz bez odlesku.

TIP: Viete, ako sa presvedčiť, že okuliare majú skutočne polarizačný filter? Ak dáte dvoje polarizačné okuliare za seba, je cez ne normálne vidieť, pokiaľ však jedny pootočíte o 90°, stanú sa nepriehľadnými. Skrížením dvoch polarizačných filtrov odfiltrujete vertikálne aj horizontálne vlnenie, takže neprejde žiadne svetlo.

S polarizáciou jazdíte bezpečnejšie

Cez polarizačné okuliare uvidíte jasne kontrasty aj za zhoršeného počasia. Neskresľujú farby a zachovávajú ostré detaily. Oči sa tak oveľa menej namáhajú. Môžete sa lepšie sústrediť na riadenie auta alebo jazdu na bicykli. Môžete včas reagovať na situáciu, ktorá je inak po daždi na mokrej vozovke s odleskami zle viditeľná. Jazdiť na bicykli alebo riadiť auto je s polarizáciou oveľa bezpečnejšie.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz