Špeciál Tour De France 2024 - odhalenie trasy celého závodu

V Paríži probehlo slávnostné odhalenie kompletnej trasy Tour De France 2024. Organizátori si prichystali pre 111. ročník skutočnej lahôdky, a tešiť sa môžeme aj na úplné novinky v itinerári závodu. Celkom pretekárov čaká v 21 etapách 3 492 km s 52 320 metrami prevýšenia. Závod odštartuje vsobotu 29. júna a skončí v nedeľu 21. júla 2024.

 

Grand Départ prvýkrát v histórii hostí Taliansko, ktoré sa tak stáva 11. krajinou mimo Francúzska, kde Tour De France začne. Všetky tri úvodné talianske etapy merajú viac ako 200 kilometrov, čo pripomína skôr Giro. Veľká zmena tiež čaká fanúšikov a predovšetkým pretekárov v poslednej etape. Kvôli konaniu olympijských hier v Paríži, je posledná etapa presunutá z Paríža do Nice. Tento rok navyše ide o individuálnu časovku z Monaka do Nice. Trasa ITT obsahuje dve stúpania - La Turbie (8,1 km s priemerným gradientom 5,6 %) a Col d'Éze (1,6 km s priemerom 8,1 %) a o celkovom víťazovi sa tak bude nezvyčajne rozhodovať až posledný deň.

Podľa oficiálneho rozdelenia trás podľa organizátorov sa môžeme tešiť na 8 rovinatých etáp, kde sa šprintéri pobijú o víťazstvo vo finálnom špurte. Na tieto etapy s hromadným dojazdom bude pozerať celý svet, pretože Mark Cavendish po minulej Tour De France, z ktorej musel odstúpiť kvôli pádu a zlomenine kľúčnej kosti, sa pokúsi získať rekordné 35. etapové víťazstvo na Tour De France a prepísať tak históriu. Aktuálne sa o prvú post delí s legendárnym Eddy Merckxom. Ďalej na pretekárov čaká 7 horských etáp a štyri kopcovité. 7. a 21. stage sú individuálne časovky s dĺžkou 25 a 34 km.

Prvá etapa bude mať 205 kilometrov so siedmimi klasifikovanými stúpaniami medzi Florenciou a Rimini. Posledným stúpaním je Côte Saint-Marin – čiže stúpanie do San Marína, čo je 7,1 kilometrov dlhý kopec s gradientom 4,8 % a vrcholom 25 kilometrov pred cieľom. Po prejazde tejto 5. najmenšej krajiny sveta, sa jazdci vrátia späť na talianske územie a posledných 15 kilometrov sa ide po rovine.

Druhá etapa meria 200 kilometrov a vyzerá sľubne pre jazdcov so zjazdárskymi zručnosťami. Po štyroch stúpaniach jazdci prvýkrát prejdú hranicu Bologne a potom trasu zavŕšia dva okruhy dlhé 17,5 km. Okruh obsahuje prudké stúpanie na San Luca a následné stúpanie na Montalbano. Prvý z nich meria 1,9 kilometra a jeho priemerná hodnota je 10,6 %, druhé stúpanie meria 1 kilometer a jeho priemerná hodnota je 5,4 %. Po päťkilometrovom zjazde nasledujú 4 kilometre po rovine.

Tretia etapa sa rozbieha v Piacenze a ide sa po prakticky úplne rovnom profile až do Turína. Trasa meria 225 kilometrov a bude tak prvou šancou pre šprintérov na zisk etapového víťazstva.

Štvrtý deň opustí žltá karavána Taliansku a zamieri do Valloire. Začiatok etapy je neskutočných 40 kilometrov do kopca. Hoci priemerný gradient stúpania je „iba“ 3,7 %, ide o jedno z najdlhších stúpaní v rámci kalendára Grand Tour pretekov. Ďalej pelotón musí zdolať legendárny Col Du Galibier, čo je 24 km dlhý kopec s priemerom 5%. Jazdci sa tak dostanú až do nadmorskej výšky 2627 m.n.m.. Naposledy Tour navštívila alpské lyžiarske stredisko Valloire v roku 2019. Vtedy sa ako prvý v cieli objavil Nairo Quintana.

Podľa očakávania väčšiny expertov sa bude 5. a 6. etapa tohtoročnej Tour rozhodovať až v hromadnom dojazde šprintérov.

7. etapa je 25 km dlhá individuálna časovka do Gevrey-Chambertin, kde na jazdcov čaká jediné 1,5 km dlhé stúpanie.

Etapa číslo 8, hoci je organizátormi označená ako rovinatá, obsahuje 20 malých stúpaní, čo hrá do kariet klasikárom ako Wout Van Aert alebo Mathieu Van Der Poel.

Ďalšie tohtoročné unikum čaká na pretekárov v rámci 9. etapy so štartom a cieľom v Troyes. Celkom 14 šotolinových segmentov preverí schopnosti všetkých účastníkov a stáva sa tak prvou etapou, ktorá obsahuje gravelové úseky.

Prvý rest day strávi tímy v Orléans, kde sa tiež koná štart 10. etapy, odkiaľ celý pelotón zamieri do rodiska Juliana Alaphilippa – Saint-Amand-Montrond.

Jedenásta etapa prechádza centrálnym masívom do cieľa v Le Lioran, kde v roku 2016 vyhral z úniku Greg Van Avermaet. Celkové prevýšenie tejto etapy je neuveriteľných 4 200 metrov a bude tak prvým skutočným testom pre jazdcov na celkové poradie alebo GC (General Classification).

Dvanásta a trinásta etapa bude pre väčšinu skôr odpočinková ao víťazovi sa opäť rozhodne až na niekoľkých posledných metroch vo finálnom špurte.

14. etapa, legendárny Col Du Tourmalet, miesto, kde sa tvorí história cyklistiky. 18,7 km dlhé stúpanie s priemerným gradientom 7,5% rozhodne bude ďalšou výzvou pre jazdcov pomýšľajúcich na celkové poradie v boji o žltý trikot.

Najvýznamnejší francúzsky štátny sviatok, deň pádu Bastily, v roku 2024 pripadá na 15. etapu Tour de France. Ako majú organizátori vo zvyku, práve v tento deň sú etapy označované ako kráľovské. Aj tento rok tomu nebude inak. Col de Peyresourde (6,8 km, av. 8,0 %), Col De Mente (9,9 km, av. 8,5 %), Col d'Agnes (10 km, 8,2 %), Port De Lers (4,4 km, avg. 5,4 %) a záverečné stúpanie na Plateau De Beille (15,8 km, avg 7.8 %). Toto všetko čaká na jazdcov v jedinej etape.

Posledný týždeň Tour otvára stage do Nîmes, kde v roku 2021 vyhral z úniku Nils Politt a dva roky predtým si pre triumf šprintom došiel Caleb Ewan. Alpy sa potom vrátia v 17. etape s cieľom v ďalšom lyžiarskom stredisku Superdévoluy. V Alpách sa uskutoční aj 18. etapa - z Gap do Barcelonette - a 19. etapa - z Embrunu do Isola 2000. Cieľ etapy v Isole 2000 bude rovnako ako v roku 1993 predchádzať najvyššie položená spevnená cesta v Európe Cime de la Bonette - 2797 m.

V 20. etape sa jazdci budú musieť vysporiadať s tromi stúpaniami - Col de Braus (10 kilometrov s 6,6%), Col de Turini (20,7 kilometrov s 5,7%), Col de la Colmaine (7,5 kilometrov s 7,1 %) - a potom budú finišovať na Col de la Couillole (15,7 kilometrov s 7,1 %). V roku 2023 sa v závode Paríži-Nice finišovalo tiež na Couillole a Tadej Pogačar si odtiaľto odviezol etapové víťazstvo. Dvojnásobný víťaz Tour de France tu predstihol Davida Gaudu a Jonasa Vingegaarda. Práve na tomto kopci sa čaká finálny boj o GC.

O víťazovi žltého trikotu sa nezvyčajne rozhodne až v poslednej etape, ktorou je horská individuálna časovka. Na jazdcov čaká stúpanie na La Turbie (8,1 km s priemerným gradientom 5,6 %) a Col d'Éze (1,6 km s priemerom 8,1 %). Veľkou výhodou jedného z hlavných favoritov na celkové víťazstvo v Tour De France 2024, Tadeja Pogačara, je fakt, že tu žije a práve tieto stúpania pozná naozaj veľmi dobre.

Naozaj sa máme na čo tešiť. Tento rok sa navyše môžete tešiť aj na live coverage na našom Facebooku a Instagrame priamo z Tour De France, kde strávime 23 dní spolu s celým pelotónom.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz